1
Wiola: zad1
Jeden z kątów trójkąta równoramiennego ma miarę 60
0.Oblicz obwód tego trójkąta jeśli
najdłuższy bok ma 8cm.
Czy jet osoba która sprawdzi mi to zadANIE CZY DOBRZE ZROBIŁAM?
x
√3=4/
√3
| | 8√3 | | 16√3 | |
Obw.=8+2* |
| =8+ |
| cm |
| | 3 | | 3 | |
P=
12ah
| | 4√3 | | 16√3 | |
P=12*8* |
| = |
| cm2 |
| | 3 | | 3 | |
7 sty 13:01
Wiola: ?
7 sty 13:09
camus: α = 180
Suma kątów w trójkącie wynosi 180.
Zatem β + γ = 180 − 60 = 120
Jeżeli α był kątem pomiędzy ramionami, to znaczy, że β i γ są kątami przy ramionach o tej samej
długości, tj. mają taką samą wartość. Zatem β=γ=60
Jeżeli α był kątem pomiędzy ramieniem a podstawą, znaczy, że istnieje drugi kąt o tej samej
wartości β = 60. Wtedy γ = 180 − 60 − 60 = 60
Stąd, trójkąt jest równoboczny. Zatem, skoro jeden z jego boków wynosi 8, wtedy obw = 8+8+8 =
24
7 sty 13:11
camus: α = 60, tam źle napisalem
7 sty 13:12
Wiola: Dziękuje właśnie o to mi chodziło by mi ktoś pomógł.Mam jeszcze jedno zadanie ale zaraz je
wpisze bo musze je rozwiązać
7 sty 13:17
Wiola: ale wynik sie nie zmienia?
7 sty 13:18
camus: Chodziło mi o to, że nie ważne gdzie w trójkacie równoramiennym jest ten kąt, skoro posiada on
miarę 60, to ten trójkąt musi być równoboczny. Stąd wniosek i stąd wynik.
7 sty 13:20
Wiola: No tak a=60 to nawet nie ma sie jak zmienić he
7 sty 13:21
Wiola: Wielkie dzięki
7 sty 13:22