7 sty 12:29
Roland: pomoże ktoś?
7 sty 12:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak

tak

albo jeszcze lepiej (akurat dla tego przypadku)
i przez podstawienie
7 sty 12:46
Roland: hmm nie mogę tego rozgryźć, robię tak:
t=e
2x−1
dt/dx=e
2x
dt=e
2xdx
| | e2x+1 | | e2x+1−1+1 | | 2 | | dt+2 | |
∫ |
| −1} dx = ∫ |
| dx = ∫ 1 + |
| dx = ∫ |
| dx |
| | e2x | | e2x | | e2x | | t | |
i co dalej?
7 sty 13:05
Roland: dt chyba powinno być 2e2x ale dalej minie wychodzi..
7 sty 13:12
Roland: pomoże ktoś?
7 sty 13:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | e2x+1 | | 2e2x | |
∫ |
| dx = −∫dx + ∫ |
| dx = // t = e2x−1 ; dt = 2e2x dx |
| | e2x−1 | | e2x−1 | |
// =
| | dt | |
= −x + ∫ |
| = −x + ln|e2x−1| + C |
| | t | |
7 sty 13:25
Roland: dlaczego w liczniku jest 2e2x ?
7 sty 14:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
napisałem:
| a+1 | | −a+1 +2a | | 2a | |
| = |
| = −1 + |
| |
| a−1 | | a−1 | | a−1 | |
gdzie a = e
2x
zrobiłem takie przekształcenie aby w mianowniku mieć pochodną licznika
7 sty 14:32
Roland: Dziękuję już rozumiem
7 sty 14:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
tfu ... w w liczniku pochodna mianownika oczywiście
7 sty 14:53
Roland: | | x | |
a jak poradzic sobie z tym? ∫ |
| dx |
| | (x2+3)6 | |
7 sty 14:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
t = x
2+3
i podstawiasz
7 sty 14:56
Roland: | | 1 | |
wyszło mi ln|(x2+3)6| + C a w odpowiedzi jest |
| (x2+3)5 +C |
| | 10 | |
7 sty 15:02
Roland: okjuż mam .. sprowadziłem do potegi ale mi wychodzi razy 1/5 nie 1/10
7 sty 15:03
Roland: juz sam nie wiem...
7 sty 15:04
jikA:
| | dt | |
Skoro x2 + 3 = t ⇒ xdx = |
| to całka przyjmuje postać |
| | 2 | |
7 sty 15:09
Roland: no dokadnie tak robiłem.. ale wynik ostateczny mi nie wychodzi. JAK dalej należy zrobić?
| 2xdx | | xdx | |
| = |
| = |
| 2(x2+3)6 | | (x2+3)6 | |
7 sty 15:12
jikA:
| | dt | |
Piszę jeszcze raz po podstawieniu za x2 + 3 = t ⇒ xdx = |
| całka przyjmuje postać |
| | 2 | |
7 sty 15:17
Roland: | | 1 | |
i ja robię teraz tak ∫ |
| dt = ln(x2+3)6 + C a odpowiedz jest zupełnie inna |
| | 2t6 | |
7 sty 15:19
jikA:
Nowy wzór znalazłeś czy to Twój wymysł?
7 sty 15:20
Roland: jeszcze mi tam w logarytmie 2 wcieło
7 sty 15:20
Roland: | | 1 | |
skorzystałem ze wzoru ∫ |
| dx |
| | x | |
7 sty 15:21
jikA:
A dlaczego z tego wzoru korzystasz co Ci podpowiada że to właśnie ten trzeba wzór zastosować?
7 sty 15:23
Roland: bo zakłądam ze x=2t6 i pasuje do tego wzoru, jak to należy zrobic inaczej?
7 sty 15:26
jikA:
Nic nie zakładasz że x = 2t6. Do jakiej tutaj potęgi podniesiony jest x a do jakiej potęgi
podniesione jest t?
7 sty 15:28
Roland: x do 1 a t do 6
7 sty 15:30
jikA:
| | dx | |
A ze wzoru ∫ |
| = ln|x| + C możesz tylko i wyłącznie korzystać kiedy x jest do |
| | x | |
potęgi
1.
7 sty 15:34
Roland: w takim razie jak to rozwiązać? pomożesz?
7 sty 15:36
jikA:
A jak byś rozwiązał całkę ∫ xdx?
7 sty 15:38
7 sty 15:42
Roland: więc do czego zmierzasz?
7 sty 15:48
jikA:
Do tego z jakiego teraz wzoru skorzystałeś? Nie mówię że jest źle tylko pytam o wzór.
7 sty 15:54
Kolega: a pomożesz mi rozwiązać ten przykład do konca..?
7 sty 16:14
Artur z miasta Neptuna:
Do tego zmierza ze 1/(xa) = x−a i stosuje sie ten sam wzor ktory zastosowales powyzej
7 sty 16:35