!?
to tak... oni troche to skomplikowali na innych forum.
Mamy sobie postać normalną x + 2y − z − 3 = 0.
Z tego równiania wynika że PQ x PR = (1,2,−1)
Możemy wyznaczyć sobie też że R=(0,0,−3) podstawiając pod x+2y−z+D=0
wtedy wychodzi nam że D=−3.
Kolejnym krokiem jest wyznaczenie PQ i PR. Czyli bawimy się wyznacznikiem.
| i j k | i j
|01 01 = 1i + 2j −1k tu wyznaczyłam sobie (inwencja twórcza) 1i,
| 1 |
| i j k | i j
|012 | 01 = 1i + 2j −1k tym samym sposobem zrobiłam to z j
| 1 |1
| i j k | i j
|012 | 01 = 1i + 2j −1k to samo robie z k
|101 |10
tym samym sposobem wyznaczyliśmy sobie PQ i PR
PQ = (0,1,2)
PR = (1,0,1)
i teraz podstawiamy pod równanie parametryczne
x=0+0t −s
π: y=0+t −0s
z=3+2t−s
Powodzenia na kolokwium i egzaminie !