Wypuklosc i wkleslosc sprawdzenie
janka: wypuklosc wkleslosc i punkt przegiecia
f(x) = xe2−x
f"(x) = e2−x(−2−x) i co teraz ? tylko to w nawiasie porownuję do zera?
7 sty 11:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
przyrównujesz wszystko ... ale piszesz:
∀x e2−x >0
7 sty 11:05
janka: wiec −2−x = 0
x=−2 Df = R−{2}
Funkcja jest : wypukla (−2,2) i (2,∞)
wklesla (−∞,−2)
punkt przegiecia w −2
zgadza się ?
7 sty 11:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
skąd te przedziały

Funkcja jest : wypukla (−2,2) i (2,
∞)
wklesla (−
∞,−2)
niby dlaczego Df = R−{2}
7 sty 11:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
po drugie ... błąd przy liczeniu drugiej pochodnej
7 sty 11:16
janka: f(x) =xe2−x
2−x nie moze rownac zeru wiec stad taka dziedzina ...
myle sie ?
7 sty 11:18
janka: a juz rozumiem na lekcji byl przyklad F(x) = e
1/2−x i temu w dziedzinie cos robilismy ,
przez to zapamietalam ze potege sie przyrownuje do zera ... dobrze z do tego doszlam

dziekuje za pomoc !
7 sty 11:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
a niby dlaczego 2−x ≠0

to co ... e
0 nie istnieje
7 sty 11:21
Artur_z_miasta_Neptuna: nie ma sprawy ... polecam sie na przyszłość
sprawdź f'' bo masz źle wyliczoną
7 sty 11:22
janka: f(x) =xe2−x
f'(x) = (x)' e2−x + x e2−x (2−x)'=
e2−x −x e2−x = e2−x(1−x)
f"(x) = e2−x (2−x)' (1−x) + e2−x (1−x)'=
−e2−x + xe2−x −e2−x = e2−x (x−2)
teraz dobrze ?
7 sty 11:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
teraz dobrze
7 sty 11:32