całki
Marcim: Mam problem z liczeniem całek gdy mianowniik ma wiecej niż jeden składnik. prosze o pomoc w tym
przykladzie:
7 sty 10:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
podstawienie
t= 1+x2
dt = 2x dx
7 sty 10:43
Marcim: nie da sie innym sposobem niż podstawianie?
7 sty 10:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
możesz przez części:
ale nie sądzę aby to było szybkiej i łatwiej
7 sty 10:46
Marcim: a możesz wytłumaczyć jak zrobić to przez podstawianie bo niestety nie wiem jak?
7 sty 10:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
t=1+x
2
| | 3 | | 3 | |
dt = 2x dx ⇒ |
| dt = |
| 2xdx = 3dx |
| | 2 | | 2 | |
i masz całkę:
| | | | 3 | | dt | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| = ... i chyba sobie poradzisz dalej |
| | √t | | 2 | | √t | |
7 sty 10:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 3 | |
oczywiście |
| 2xdx = 3xdx |
| | 2 | |
7 sty 10:50
Marcim: nie rozumiem drugiej linijki. skąd takie dt to wiem ale dalej nie za bardzo..
7 sty 10:55
Marcim:
7 sty 10:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
pochodna z 't' to dt
pochodna z 1+x2 to 2x dx
7 sty 10:58
maniek: t = x
2 + 1
dt = 2xdx
| | | | 3 | | 3t1/2 | |
∫ |
| = |
| ∫t−1/2dt = |
| |
| | √t | | 2 | | 4 | |
7 sty 11:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
+C
7 sty 11:02
maniek: zgadza się

podstawiasz za t = x
2 + 1 i na końcu + C
7 sty 11:03
Marcim: jestem z tego bardzo kiepski i dalej nie do koncza rozumiem..dlaczego jest taka zależność
| | dt | | 3 | |
|
| i jak w ostatniej linijce w liczniku powstawło |
| dt |
| | dx | | 2 | |
7 sty 11:10
Aga1.: chcesz, by w liczniku była pochodna mianownika, czyli 2x, a masz 3x,
więc robisz taką sztuczkę
7 sty 11:14
Marcim: | | dt | |
oo już si trochę rozjaśnia  a skąd w ogóle to |
| z jakiegoś twierdzenia? Dlaczego |
| | dx | |
własnie tak to się robi?
Sorki, że tak wypytuje ale chcę to zrozumieć a nie kuć na blaszkę schematy robienia
7 sty 11:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | dt | |
pochodna z funkcji t po zmiennej x = |
| <−−− tak się zapisuje ... jeżeli nie miałeś |
| | dx | |
różniczek to po prostu przyjmujesz że tak jest i koniec
7 sty 11:21
Marcim: ok, dzięki

jeszcze tylko zapytam o jedną istotną rzecz bo w sumie nie pomyślałem wczesniej o tym. Wyrwałem
ten przykład z jednego zadania które w pełni wygląda tak:
| | 2 | | 3x | |
∫ ex − |
| + |
| czy mogę zastosować podstawianie tylko w ostatniej części? |
| | x | | √1+x2 | |
7 sty 11:26
Marcim:
7 sty 11:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
Uwaga

wyrażenie całkowane w nawiasie
i za nawiasem 'dx'

Krok 1
dzielisz tą całke na sumę/różnicę 3 całek
Krok 2
obliczasz każdą całke niezależnie
Krok 3
w trzecież stosujesz podstawienie o którym mówiliśmy
7 sty 11:35
Marcim: ok dzięki
7 sty 11:40
Marcim: wychodzi mi 3√1+x2 a w odpowiedzi jest 6√1+x2 co robię źle?
7 sty 11:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
pokaż swoje obliczenia
7 sty 12:01
Marcim: | | 3x | | 3/2dt | | 3(x2+1)1/2 | |
∫ |
| = ∫ |
| = |
| = 3√1+x2 |
| | √1+x2 | | √t | | 2*1/2 | |
7 sty 12:05
Marcim:
7 sty 12:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobrze Ci wyszło ... nie wiem dlaczego tak jest w odpowiedzi
7 sty 12:16
Marcim: no ja własnie też nie..
7 sty 12:17
PW: @Marcim: Zawsze przecież można sprawdzić obliczając pochodną:
| | 1 | | 1 | | 3x | |
[3√1+x2]' = 3 |
| .(1+x2)' = 3 |
| .2x = |
| , a więc |
| | 2√1+x2 | | 2√1+x2 | | √1+x2 | |
Twoja odpowiedź jest dobra. Ale nie po to piszę, bo wszyscy wiemy, jak sprawdzić odpowiedź.
Właśnie w momencie sprawdzania widać doskonale, skąd wzięła się metoda całkowania „przez
podstawienie” − ano właśnie ze wzoru na pochodną funkcji złożonej:
[f(g(x)]' = f'(g(x)
.g'(x).
Patrząc na powyższe zadanie ja myślę tak:
| | 1 | |
O, widzę, |
| to pochodna: √g(x), dobrze by było, gdyby to jeszcze było pomnożone |
| | 2√g(x) | |
przez g'(x) − o, jest, bo g(x)=(1+x
2), a więc g'(x)=2x. Zapisuję sobie:
f(g(x)) =
√1+x2, g'(x)=2x, f(g(x)) = ∫f'(g(x)g'(x))dx, czyli
| | 1 | |
√1+x2 = ∫ |
| .2x . Po pomnożeniu obu stron przez czynnik 3 dorzucony przez |
| | 2√1+x2 | |
złośliwego autora mam wynik. Nigdy nie używałem tego podstawienia t=g(x) i jakoś rozumiałem to
może lepiej.
7 sty 13:32
Aga1.: A ja nie robiłabym żadnego podstawienia, tylko skorzystałabym z gotowego wzoru
A tu
| | 3x | | 3*22x | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx= |
| | √1+x2 | | √1+x2 | |
| 3 | | 2x | | 3 | |
| ∫ |
| dx= |
| *2√1+x2+c=3√1+x2+c. |
| 2 | | √1+x2 | | 2 | |
7 sty 13:54