kombinatoryka
Fryta70: Ze zbioru cyfr {1,2,5,6,7} losujemy kolejno bez zwracania dwa razy po jednej cyfrze i
zapisujemy je, tworząc liczbę dwucyfrową, przy czym cyfrą dziesiątek jest wynik pierwszego
losowania, a cyfrą jedności wynik drugiego losowania. Określ przestrzeń Ω wszystkich możliwych
zdarzeń elementarnych oraz wypisz zbiór zdarzeń elementarnych sprzyjających zdarzeniom losowym
A,B,C i podaj ich liczbę, gdy:
a) A jest zdarzeniem polegającym na tym, że otrzymana liczba dwucyfrowa jest nieparzysta
b) B jest zdarzeniem polegającym na tym, że suma cyfr otrzymanej liczby jest większa niż 7
c) C jest zdarzeniem polegającym na tym, że w otrzymanej liczbie cyfra dziesiątek jest liczbą
większą od cyfry jedności.
7 sty 10:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
Frytko −−− to jest opisówka sprawdzająca czy rozumiesz konstrukcję prawopodobieństwa
napisanie tego w niczym Ci nie pomoże ... może jedynie zaszkodzić
7 sty 10:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiście napisanie przez nas
7 sty 10:12
Janek191:
Ω = { ( x; y) : x , y ∊ { 1,2,5,6,7 } ⋀ y ≠ x }
I Ω I = 5*4 = 20
oraz
a)
A = { (1;5),(1;7),(2;1),(2;5),(2;7),(5;1),(5;7),(6;1),(6;5),6;7),(7;1),(7;5) }
I A I = 12
b)
B = { (1;7),(2;6),(2;7),(5;6),(5;7),(6;2),(6;5),(6;7 ) }
I B I = 8
c)
C = { (1;2),(1;5),(1;6),(1;7),(2;5),(2;6),(2;7),(5;6),(5;7),(6;7) }
I C I = 10
7 sty 10:48