rachunek prawdopodobienstwa
Fryta70: Jakie jest prawdopodobieostwo, że w rzucie dwiema sześciennymi kostkami do gry otrzymamy sumę
oczek równą 8?
7 sty 09:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
wypisz jakie zdarzenia są sprzyjające (kolejność jest brana pod uwagę)
7 sty 10:14
arkad: ilość wszystkich możliwych zdarzeń: 6 x 6 = 36
ilość zdarzeń dających sumę 8: 5 (2,6; 3,5; 4,4; 5,3, 6,2)
prwadobodopieństwo: 5/36
7 sty 10:23
Janek191:
I Ω I = 62 = 36
A = { (2; 6),( 3;5),(4;4),(5;3),(6;2) }
I A I = 5
I A I
P( A) = −−−− = 5/36
I Ω I
7 sty 10:34