obl
as: zestaw tematow egzaminacyjnych sklada sie z 15 tematow z algebry, 15 z geometrii i n te atow z
trygonometrii. z zestawu usunieto jeden temat i pzrystapiono do losowania drugiego. oblicz n,
jezeli prawdopodobienstwo wylosowania tematu z trygonometrii wynosi 0.25
7 sty 08:46
as:
7 sty 08:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
Są dwa możliwe przypadki:
1
o usunięto temat z algebry lub geometrii:
| | n | | 1 | | 29 | |
P(A) = |
| = |
| ⇔ n+29 = 4n ⇔ 3n = 29 ⇔ n = |
| ; n∉N więc ten przypadek |
| | n+30−1 | | 4 | | 3 | |
odpada
2
o usunięty temat był z trygonometrii
| | n−1 | | 1 | | 33 | |
P(A) = |
| = |
| ⇔ n+29 = 4n−4 ⇔ 3n = 33 ⇔ n = |
| = 11 ; n∊N |
| | n+30−1 | | 4 | | 3 | |
7 sty 09:01
kasia: a nie 10?
7 sty 09:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
niee ... n=11
| | 10 | |
po wyjęciu jednego pytania zostało 10 pytań z trygonometrii i masz wtedy |
| = 0.25 |
| | 40 | |
ale początkowo było ich 11 ... i tą liczbę mamy wyznaczyć w tym zadaniu
7 sty 10:10