trygonometiaaa
blablablabla: cos α/2=? cosα=3/5 α∊(π,2π)
7 sty 04:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
cosx = 2cos2(x/2)−1 <−−− wzór na cosinus podwojonego kąta
7 sty 08:54
Janek191:
cos α/2 = ? , gdy cos α = 3/5 ; α ∊ ( π; 2π )
Mamy wzór: cos α = 2 cos2 (α/2) − 1
Po podstawieniu otrzymamy
3/5 = 2 cos2(α/2) − 1
2 cos2 (α/2) = 3/5 + 1 = 8/5 / : 2
cos2(α/2) = 4/5
więc
cos α/2 = − √4/5 = − 2/√5 = − 2 √5/5
⋁
cos α/2 = √4/5 = 2 √5/5
7 sty 11:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
Janek −−− podana jest ćwiartka w której jest cosinus ... więc wiemy w której będzie połówkowy
kąt więc tylko jedna odpowiedź prawidłowa
7 sty 11:04