s
denatlu: Witam. Znalazłem takie twierdzenie, którego nie rozumiem. [P[Jeżeli przestrzeń zdarzeń
elementarnych ma n elementów to zdarzeń losowych jest 2n]].
7 sty 00:11
denatlu: jeżeli przestrzeń zdarzeń elementarnych ma n elementów to zdarzeń losowych jest 2n.
Może ktoś mi podać jakiś przykład zastosowanie tego twierdzenia?
7 sty 00:12
Mila: Na konkrecie:
Ω={a,b,c,d} 4 zdarzenia elementarne
Każdy podzbiór {a,b,c,d} jest zdarzeniem losowym.
Zbiór 4 elementowy ma 2 4 podzbiorów.
Teraz uogólnij.
7 sty 00:14
denatlu: podzbiory = zdarzenia losowe ?
7 sty 00:23
PW: Tak, nie zdarzenia elementarne, ale zdarzenia losowe,czyli wszystkie podzbiory zbioru
Ω.
7 sty 00:26
denatlu: w sumie to dalej nie kumam. moze jakies praktycznie zadanie macie, albo cos?
7 sty 00:35
PW: No Mila podała.
Zdarzeniami elementarnymi są a,b,c,d, inaczej: jednoelementowe podzbiory zbioru Ω, formalnie
należałoby zapisać {a}, {b}, {c} i {d}.
Ale zdarzeniami (już nie elementarnymi) są również dwuelementowe podzbiory:
(a,b}, {a,c}, {a,d}, {b,c}, {b,d}, {c,d}
i trzylelementowe podzbiory:
{a,b,c}, {a,b,d}, {a,c,d}, {b,c,d}
oraz czteroelementowy: {a,b,c,d}
Zwracam uwagę, że kolejność wypisywania tych elementów w zbiorach nie ma znaczenia, zazwyczaj
piszemy tak, żeby się nie zgubić.
No to policzmy: 4 jednoelementowe, 6 dwuelementowych, 4 trzyelementowe, 1 czteroelementowy,
razem 15, podzbiorem jest również zbiór pusty − razem 16, czyli 24.
Prawie nigdy tego nie piszemy (uznając, że wszyscy rozumieją), ale tak naprawdę
prawdopodobieństwo P jest funkcja określoną nie na Ω, ale na 2Ω (na zbiorze wszystkich
podzbiorów Ω).
7 sty 00:52
Mila: Jeszcze inaczej:
Dwukrotny rzut monetą symetryczna − doświadczenie losowe.
Ω={(OO),(RR),(RO),(OR)} zbiór wszystkich wyników tego doświadczenia.
{(OO)} − wypadnie 2 razy orzeł
{(RR)} wypadnie 2 razy reszka
{(RO)}wypadnie dokładnie raz reszka
{OR)}wypadnie dokładnie raz orzeł
{(OO),(RR),(RO),(OR)} wypadnie orzeł lub reszka (zdarzenie pewne)
{(OR)(RO)} wypadnie jeden orzeł i jedna reszka ( to można inaczej sformułować)
{RR),(RO),(OR)} wypadnie przynajmniej jedna reszka
{(OO),(RO),(OR)}wypadnie przynajmniej jeden orzeł
wypisuj resztę.
7 sty 01:08
denatlu: Czyli jak mam 3 liczby, to mogę je wybrać na 23=8 sposobow:
α lub βlub γ
αβ lub αγ lub βγ
αβγ, albo w ogóle.
O to się w tym twierdzeniu rozchodzi tak ?
7 sty 18:06
PW: Tak. Mając zbiór złożony z trzech liczb możesz z tych liczb utworzyć 23 różnych podzbiorów.
Ale zapisujesz to niefachowo.
Podzbiory zbioru {α,β,γ} to:
∅, {α}, {β}, {γ}, {α,β}, {α,γ}, {β.δ}, {α,β,γ}.
Muszą być te nawiasy klamrowe i przecinki, takie są zwyczaje.
7 sty 19:10