matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak obliczyć całkę?
kamil:
∫arcsinxdx
7 sty 00:02
loitzl9006:
u=arcsin(x) v'=1
1
u'=
v=x
√
1−x
2
x
... = x*arcsin(x) − ∫
dx
√
1−x
2
x
∫
dx =...
√
1−x
2
1−x
2
=t −2xdx=dt |*(−1/2)
1
xdx=−
dt
2
1
dt
1
1
t
1/2
... = −
* ∫
= −
* ∫ t
−1/2
dt = −
*
+ C =
2
√
t
2
2
1/2
= −
√
t
+ C = −
√
1−x
2
+ C ∫ arcsin(x) dx = x*arcsin(x) +
√
1−x
2
+ C policz pochodną i mnie sprawdź
7 sty 00:08