Oblicz pole figury ograniczonej krzywymi (zadania z całkami)
angie: Oblicz pole figury ograniczonej krzywymi:
1) y2=x3 ; y=8 ; x=0
2) y2=(4−x)3 ; x=0
3) y=−x2+2x ; x=−y
4) y2=x2 ; y=4x2 ; y=16
5) y2=x ; y=x3
6 sty 23:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
i w czym masz problem? nie potrafisz:
a) narysować tych funkcji

b) obliczyć całki

c) nie zgadzają Ci się wyniki

d) czekasz na gotowca

<−−− najpewniejsze ze względu na ilość przykładów
6 sty 23:23
angie: Problem tkwi w narysowaniu funkcji.
6 sty 23:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
a)
y
2=x
3 ⇔ y = x
3/2 ⋁ y = −x
3/2 ... dziedziną będzie R
+u{0}
b)
analogicznie
c)
to już paraboli nie narysujesz

d)
y
2=x
2 ⇔ y=x ⋁ y=−x (rysujesz obie proste) ... dziedzina R
e)
y
2=x ⇔ y=
√x ⋁ y=−
√x ... dziedziną R
+u{0}
6 sty 23:35
Mila:

1) y
2=x
3 krzywa
y=
√x3
lub y=−
√x3
6 sty 23:38