wielomiany z parametrem
bratol: dla jakich wartości parametru k wielomiany W(x)=x3 − x2 − 4x +4 i P(x)=3x3 − 2x + k są
podzielne przez ten sam wielomian?
6 sty 23:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
rozkladasz W(x) na czynniki (przez grupowanie)
i sprawdzasz kiedy P(x) ma szanse być podzielne przez któryś z czynników
6 sty 23:11
bratol: możesz coś więcej, bo nie rozumiem...?
sorka, ale nie dużo kumam z matmy...
6 sty 23:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
W(x) = x3−x2−4x+4 = (x−2)(x−1)(x+2)
P(x) będzie podzielne przez:
a) (x−2) gdy P(2)=0
b) (x−1) gdy P(1)=0
c) (x+2) gdy p(−2)=0
na podstawie tego (dla każdego podpunktu z osobna) wyznacz wartość parametru 'k'
6 sty 23:16
bratol: dziękuję!
6 sty 23:19