Geometria analityczna
ALE-ZADANIE: Mam zadanie o takiej treści:
Napisz równanie prostej zawierającej wysokość poprowadzoną z wierzchołka C w trójkącie ABC,
gdzie A(−1,2) B(7,6) C(1,7).
Chciałbym, żebyście sprawdzili mój tok myślenia, ewentualnie korygując błędy. W tym zadaniu
zacząłbym od schematycznego rysunku. Następnie obliczę długość podstawy, czyli odcinka |AB|.
Po tym, postaram się uzyskać równanie prostej dzięki wzorowi (x2−x1)(y−y1)=(y2−y1)(x−x1). Po
tym jak uzyskam prostą w formie y=ax+b, zmienię znak przy współczynniku kierunkowym a oraz
"odwrócę" liczbę. Uzyskam w ten sposób prostą zawierającą wysokość poprowadzoną z wierzchołka
C?
Pozdrawiam
6 sty 22:43
yepa: wydaje mi się, że dobrze myślisz, ale napisze dla pewności:
1. znalezienie rownania prostej przechodzacej przez punkty AB, a wlasciwie interesuje nas tylko
wspolczynnik kierunkowy 'a'
2. znalezienie prostej prostopadlej do prostej z pkt. 1 przechodzacej przez punkt C; czyli dla
prostej z punktu 1 postaci: y = ax + b i C(1,7) wygladaloby to tak:
y = −(1/a)x + b
7 = −(1/a)*1 + b
itd.
6 sty 22:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
wszystko ładnie pieknie ... czyli dobrze ... ale po co Ci długość odcinka |AB|

jest to w tym
zadaniu całkowicie zbyteczne
6 sty 22:56
Aga1.:

Zrobiłabym krócej obliczając współczynnik kierunkowy prostej AB.
Prosta CD jest prostopadła do AB, przechodzi przez punkt C, jej współczynnik kierunkowy wynosi
−2
y=−2x+b
7=−2+b, b=9
Szukana prosta y=−2x+9.
6 sty 23:03
ALE-ZADANIE: No właśnie też nie wiem po co chciałem liczyć odcinek |AB|, jakieś przyzwyczajenie bo ostatnio
rozwiązuję masę podobnych zadań

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, ostateczny wynik też wychodzi mi y=−2x+9.
6 sty 23:15
pigor: ... lub wektorowo np. tak : niech D=(x,y) − spodek wysokości, to
AB
→⊥ CD
→ ⇔ [8,4] * [x−1,y−7]=0 ⇔ 8(x−1)+4(y−1)=0 ⇔
⇔ 2x−2+y−7=0 ⇔
2x+y−9=0 − szukane równanie wysokości w postaci ogólnej .
6 sty 23:33
ALE-ZADANIE: Łooo, tej metody nie znam, mam matematykę w LO na poziomie podstawowym
6 sty 23:34
ALE-ZADANIE: Ale dziękuję, douczę się w ferie
6 sty 23:38