Graniastosłup
Monza: Oblicz odległość wierzchołka sześcianu o krawędzi długości 3 od przekątnej sześcianu do której
nie należy ten wierzchołek
6 sty 22:26
loitzl9006:
zadanie na trójkąty podobne
rozważ trójkąt o przyprostokątnych:
− wysokość sześcianu (3),
− przekątna podstawy sześcianu (3√2),
i przeciwprostokątnej wiadomo jakiej
i trójkąt o przeciwprostokątnej będącej wysokością sześcianu (3),
i przyprostokątnych:
− części przekątnej sześcianu,
− odległości wierzchołka sześcianu od przekątnej.
Mam nadzieję że kojarzysz co trzeba narysować − jak nie to pisz
6 sty 22:41
Mila:

w ΔKLM:
KL=3
d=3
√3
p=3
√2
ΔKLM jest prostokątny.
odległość p.K od przekątnej LM to długość wysokości opuszczonej na LM
porównujemy pola:
6 sty 22:45
6 sty 22:51