całki
Majka: | | x | |
Jak policzyć tę całkę? ∫ sin 2 |
| dx |
| | 2 | |
6 sty 22:22
Majka:
6 sty 22:27
Majka: pomoże ktoś?
6 sty 22:32
loitzl9006:
a wiesz jak liczyć ∫ sin2x dx ?
6 sty 22:33
Majka: jest na to wzór ale licząc z tym wzorem nie wychodzi..
6 sty 22:35
Majka: czy może mi ktoś z tym pomóc?
6 sty 22:46
loitzl9006:
| | 1−cos(2x) | |
∫ sin2x dx jak liczysz to zamieniasz sin2x na |
| |
| | 2 | |
Skąd taka zamiana się bierze?
wiadomo że cos(2x)=cos
2x−sin
2x
czyli cos(2x)=1−2sin
2x (jedynka trygonometryczna, cos
2x=1−sin
2x)
czyli 2sin
2x=1−cos(2x)
| | 1−cos(2x) | | 1 | | 1 | |
∫ sin2x dx = ∫ |
| dx = |
| * ∫ 1 dx − |
| * ∫ cos(2x) dx |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
a to już proste całki. Ogarniasz wszystko jak do tej pory?
6 sty 22:46
Majka: nie.. nie da sie tego jakoś prościej? Ten przykład wziąłem z pierwszego ćwiczenia nie możliwe
ze tak skomplikowanie sie go robi..chyba. wynik się zgadza po wyliczeniu tych ostatnich całek.
Jest jakiś prostszy sposób?
6 sty 22:53
Maslanek: To jest prostszy.
Można przez części.
6 sty 22:54
Majka: no w życiu bym do tego sama nie doszła, nawet teraz..
6 sty 22:56
Majka: a jak to zrobić przez częsci?
6 sty 22:58
6 sty 22:59
Majka: znam wzór, ale jak to zrobić zeby były dwie różne funckje zeby mozna było z tego wzoru
skorzystac?
6 sty 22:59
Majka: ?
6 sty 23:02
Majka: z jedynki trygonometrycznej?
6 sty 23:03
loitzl9006:
u=sin
2x v'=1
wtedy
u'=2sin(x)cos(x) v=x
później będzie całka postaci x*2sin(x)*cos(x)
tutaj warto zauważyć że 2sin(x)cos(x)=sin(2x)
czyli całka przybierze postać
∫ x * sin(2x) dx
i tą całkę przez części
u=x v'=sin(2x)
i wyjdzie do policzenia prosta całka postaci cos(2x) dx
ogólnie radzę zapoznać się (tak żeby znać na pamięć) wzory:
sin(2x)=2sin(x)cos(x)
cos(2x)=cos
2x−sin
2x
bo dość często się przydają do całek, szczególnie tych z sin
4x i cos
4x.
6 sty 23:03
Majka: powiedz mi tylko jeszcze jak policzyłes pochodną sin
2x i daję Ci spokój
6 sty 23:14
Majka:
6 sty 23:17
loitzl9006:
(sin2x)' =[ (sinx)2 ]' = 2sinx * (sinx)' = 2sinx * cosx
pochodna funkcji złożonej
7 sty 00:10