potrzebuję ekstrema i punkt przegięcia
Sebcio: Potrzebuję pomocy.
Przebieg zmienności funkcji:
g(x)=x*lnx
6 sty 22:18
Damian: dla ekstemow liczysz pochodna 1 a dla pkt przegiecia 2 pochodna dziedzina to
x(niesk,0)u(0,niesk)
6 sty 22:22
Damian: wrooooc dziedzina (0,niesk) pomylilem sie
6 sty 22:23
Sebcio: ok, dzięki
6 sty 22:24
Damian: ale liczac pp to funkcja U bedie na przedziale (0,niesk) i nie bedzie osiagac p przegiecia
6 sty 22:24
Sebcio: dobra, dobrze, ze mowisz, bo kurde do konca nie wiem co robie
6 sty 22:40
Mila:

1)D=(0;
∞)
2) miejsca zerowe f(x)
x*lnx=0 i x∊D
lnx=0⇔x=1
| | lnx | |
2) lim {x→0+}(xlnx)=lim |
| H=0 |
| | | |
lim {x→
∞}(xlnx)=
∞
| | 1 | |
3) f '(x)=1*lnx +x* |
| =lnx +1 |
| | x | |
4) Ekstrema i monotoniczność f(x)
| | 1 | |
lnx+1=0⇔lnx=−1⇔x=e−1= |
| |
| | e | |
| | 1 | | 1 | |
lnx+1>0⇔lnx>−1⇔lnx>ln( |
| )⇔x> |
| funkcja rosnąca |
| | e | | e | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
dla x= |
| jest minimum f( |
| )= |
| *ln |
| =− |
| |
| | e | | e | | e | | e | | e | |
| | 1 | |
5) f '' (x)=(lnx+1) ' = |
| |
| | x | |
| 1 | |
| ≠0 dla x∊D brak punktów przegięcia |
| x | |
6) sprawdź asymptoty ukośne
licz dalej
7 sty 00:09
Sebcio: Mila, jesteś moim wybawcą i bohaterem
7 sty 10:36
Mila: Miło, że się przydało.
7 sty 17:10