ciągi
Kasiaula: Mam podany ciąg Z=(1,,2,3,...,2n+1) wyznacz n. Proszę o wskazówkę.
6 sty 22:07
ja: a1=1
a2=2
r=a2−a1=2−1=1
an=2n+1 i an=a1+(n−1)*r....rozumiem ,że to ciąg arytm.?
6 sty 22:15
Mila: jeśli ostatni wyraz =19 to
2*9+1=19
6 sty 23:44
Tad:
a jeśli 18 −

.... co za brednie
7 sty 01:31
ICSP: n może być wybrane dowolnie ze zbioru licz naturalnych.
7 sty 02:00
Amaz:
?
7 sty 02:00
Piotr:
może to ta godzina...nie wiem. w kazdym razie nie rozumiem zadania. nie ma podanej sumy, skad
mamy wiedziec jakie ma byc n ?
7 sty 02:10
Piotr:
jedynie bym powiedzial, ze n>1 jesli ma byc arytmetyczny.
7 sty 02:13
ICSP: dla n = 1 również zachodzi .
można również doać dokładniej
| | 1 | |
n = |
| *k , k ∊ {0,1,2,3...} |
| | 2 | |
7 sty 02:15
Piotr:
dla n=1 wyjdzie 3
ciag 1,2,3,3 jest arytmetyczny ?
7 sty 02:18
ICSP: Piotrze zapis :
Z = {1,2,3,...2n+1} oznacza że znajdują sie tam liczby aż do podanego przez nas n
dla n = 1
Z = {1,2,3}
dla n = 2
Z = {1,2,3,4,5}
dla n = 3
Z = {1,2,3,4,5,6,7}
,
,
,
dla n = n−1
Z = {1,2,3,...,2n−1}
dla n = n
Z = {1,2,3,...,2n−1.2n.2n+1}
7 sty 02:21
Piotr:
acha. dziękuję za wyjaśnienie
7 sty 02:28