pomoc
POMOCY: | | x + 3 | |
Dane jest wyrażenie |
| |
| | x 2+ 4x+m | |
a) Określ dziedzinę wyrażenia, gdy m=4.
b) Uprość wyrażenie, gdy m=3 i oblicz jego wartość dla x=2.
√3
6 sty 21:38
loitzl9006:
a) x
2+4x+4≠0
Δ=4
2−4*1*4=16−16=0
D: x∊R \ {−2}
b) mianownik to x
2+4x+3
Przedstawiamy mianownik w postaci iloczynowej, aby później skrócić
x
2+4x+3
Δ=16−4*1*3=16−12=4
√Δ=2
x
2+4x+3=(x+3)(x+1)
| | 1 | |
a więc wyrażenie po skróceniu przez (x+3) przybierze postać |
| |
| | x+1 | |
| | 1 | |
wartość wyrażenia dla x=2√3 to |
| |
| | 2√3+1 | |
6 sty 22:00
Edyta PK: usuwając niewymierność z mianownika otrzymujemy
2√3−111
6 sty 22:08