matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
POMOC
POMOCY:
x − 4
2
=
2
x −2
6 sty 21:35
bezendu:
Df=x∊ℛ/{−2} (x−4)(x−2)=2*2 i rozwiąż to teraz sobie
6 sty 21:37
Edyta PK:
dziedzina x−2≠0 ⇒x≠2 (x−4)(x−2)=2*2 x
2
−6x+8=4 x
2
−6x+4=0 Δ=20=2
√
5
x
1
=3−
√
5
x
2
=3+
√
5
6 sty 21:42
bezendu:
no tak dziedzina 2 a nie −2
6 sty 21:45