granica funkcji
anilahcim: | | √x2+1 | |
lim |
| przy x→ −∞ |
| | 3√x3+1 | |
wychodzi mi 1 a powinno być −1... ktoś może pomóc?
6 sty 21:22
Maslanek: Granica jest dla −
∞,
Licznik wtedy =
∞
A mianownik =−
∞.
| | + | |
Tutaj mamy: |
| stąd mamy minus. |
| | − | |
6 sty 21:48
Edyta PK:
z licznika i mianownika pod pierwiastkiem wyciągamy przed nawias x2, następnie pierwiastek z
x2 i otrzymujemy
lim [(x*√1+1x2)/x*√1+1x3] = (x z licznika i mianownika się skraca)
=lim [(√1+1x2)/√1+1x3] =1/1=1 (ułamek 1/x2 i 1/x3 dążą do 0)
6 sty 22:04