zdanka rozszerzone
Marta: 1. Środek okręgu przechodzącego przez A (1,4) i B(−6,3) leży na osi y.
a)Wyznacz równanie tego okręgu
b) wyznacz równanie prostej prostopadłej do pr AB i oddalonej od (0,0) o √2
2. Sinusy kątów ostrych trójkąta prostokątnego oraz liczba 1 tworzą ciąg geometryczny. Oblicz
tg największego z tych kątów.
3. Prosta L do której należy A(2,5) przechodzi przez parabolę y=x2 w różnych punktach C(xc,
yc) i B(xb, yb). Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej L tak aby wyrażenie (yb+yc)
osiągało najmniejszą (lin) wartość.
Dziękuję
6 sty 21:21
Tad:
... od którego zaczynamy?−
6 sty 21:55
Janek191:
z.1
A = (1;4), B = (−6; 3)
Niech S = ( 0; y)
zatem
I SA I2 = I SB I2
( 1 − 0)2 + ( 4 − y)2 = ( − 6 − 0)2 + (3 − y)2
1 + 16 − 8y + y2 = 36 + 9 − 6y + y2
17 − 8y = 45 − 6y
17 − 45 = 8y − 6y
2y = −28
y = − 14
zatem S = ( 0; − 14)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
r2 = I SA I2 = (1 − 0 )2 + ( 4 − (−14))2 = 1 + 182 = 1 + 182 = 1 + 324 = 325
oraz równanie okręgu:
( x − 0)2 + ( y +14)2 = 325 lub x2 + ( y + 14)2 = 325
================================================
7 sty 11:46
Janek191:
z.1
b)
A = (1; 4) , B = (− 6; 3)
Wyznaczam równanie pr AB :
y =a x + b
zatem
4 = a*1 + b = a + b
3 = a*(−6) + b = − 6a + b
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmuję stronami
4 − 3 = a + b − ( − 6a + b)
1 = 7a
a = 1/7
−−−−−−−−−−
b = 4 − a = 4 − 1/7 = 3 6/7
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y = (1/7) x + 27/7 − postać kierunkowa równania pr AB
Warunek prostopadłości: a*a1 = − 1
więc
(1/7)*a1 = − 1 => a1 = − 7
y = − 7 x + b1 − równanie dowolnej prostej prostopadłej do pr AB − postać kierunkowa
czyli
7x + y − b1 = 0 − postać ogólna
Mamy
O = ( 0; 0)
d = √2
Korzystamy z wzoru na odległość punktu od prostej :
d = I A x0 + B y0 + C I / √ A2 + B2
Po podstawieniu otrzymamy:
I 7*0 + 1*0 − b1 I / √ 72 + 12 = √2
I− b1 I / √50 = √2
I − b1 I = √2* √50 = √100 = 10
więc
b1 = − 10 ⋁ b1 = 10
Odp.
7x + y − 10 = 0 ⋁ 7x + y + 10 = 0
======================================
7 sty 12:37