parametr
patryk: | | 1 | |
Dana jest funkcja f(x)=x2+x+m2−m+ |
| . Dla jakich wartości parametru m jej najmniejsza |
| | 4 | |
wartość należy do przedziału <2;6> ?
Jak zrobic to zadanie?
| | 1 | |
nie wiem jakie zalozenia napisac, policzylem tylko wyraz wolny ktory = |
| |
| | 2 | |
co dalej?
6 sty 21:02
patryk: pomoze ktos?
6 sty 21:09
krystek: yw ∊<2.6> musi spełniać nierównośc :
6 sty 21:11
patryk: nie rozumiem
6 sty 21:13
krystek: 2≤xw≤6
6 sty 21:13
Tad:
y
w=f(−1/2)
2<1/4−1/2+m
2−m+1/4<6
6 sty 21:15
patryk: aha
6 sty 21:17
Tad:
... to zdecyduj się
krystek −

x
w ... czy y
w
i skąd te ≤ ≥
6 sty 21:17
patryk: | | 1 | | 1 | | 3 | |
ej a co mam zrobic z tym m2−m+ |
| ? bo jak podstawiam |
| no to wychodzi 2<=− |
| o |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
co chodzi?
6 sty 21:20
patryk: te ≤ ≥ chyba dlatego ze przedzial jest zamkniety jak dobrze rozumiem?
6 sty 21:21
Patryk: nie
6 sty 21:22
Patryk: do końca
6 sty 21:23
patryk: a dlaczego nie?
6 sty 21:23
Tad:
m2−m>2 ⋀ m2−m<6
6 sty 21:23
6 sty 21:24
Patryk: Tad u ciebie m2−m≥2 ⋀ m2−m≤6
6 sty 21:25
krystek: a dlaczego nie domknięty , przecież do przedziału domkniętego wartość wierzchołka ma należeć .
6 sty 21:26
Tad: słusznie .... domknięty−
6 sty 21:30