układ równań
Ola: Hej mam problem z takim oto układem równań. Proszę pomocy
(x+y/2)−x/3=4
(x−y/2)+y/3=−3
6 sty 20:53
Edyta PK: oba równania mnożymy przez 6
6x+3y−2x=24
6x−3y+2y=−18
4x+3y=24
6x−y=−18
z drugiego równania wyznaczamy y i podstawiamy do pierwszego
y=6x+18
4x+54+18x=24
22x=−30
x=−1511
y=6*(−1511)+18=10811
6 sty 21:28
ja: chyba nie....
| x+y | | x | |
| − |
| =4 ..tak ma to wyglądać? |
| 2 | | 3 | |
6 sty 21:37
Ola: ma wyglądać tak jak napisał ja. Przepraszam za wygląd
7 sty 11:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
to postępuj tak jak Edyta napisała ... tylko liczby inne będziesz miała po przemnożeniu przez 6
7 sty 11:24