Rozwiąż układ równań.
Pawelxx: Wiem, że to proste. Jednak proszę o pomoc, bo mam wrażenie, że coś mi nie wychodzi.
Rozwiąż układ równań:
{ y = −2x + 2
{ 4y + 3x = −12
###
(Dwie klamerki stanowią jedną klamrę)
6 sty 20:51
kubkow: podstaw "y" z pierwszego równania do drugiego i zobacz co Ci wyjdzie..
6 sty 20:58
Pawelxx: Tylko, że ja chcę metodą przeciwnych współczynników.
6 sty 21:04
krystek: to x i y na lewej stronie
6 sty 21:05
krystek:
2x+y=2 /(−4)
3x+4y=−12
___________
i masz
6 sty 21:09
Pawelxx: Ok, mam. Dzięki wielkie @kubkow i @krystek.
Pozdrawiam
6 sty 21:09