Napisz równanie prostej prostopadłej
ZXCV: Napisz równanie prostej prostopadłej do podanej przechodzącej przez punkt 3x+y−5=0 P=(−3;4)
prosił bym o rozwiązanie zadania tak krok po kroku
6 sty 20:47
kubkow: Na początek spróbuj przekształcić 3x+y−5=0 do postaci y=ax +b i zastanów się jaki warunek muszą
spełniać proste, żeby były prostopadłe.
6 sty 20:51
ja: no więc uważaj dhjm

3x+y−5=0 sprowadzamy do postaci kierunkowej:y=ax+b
3x+y−5=0 −−>y=−3x+5 ,gdzie współczynnik kierunkowy(liczba przy x) a
1=−3
Dwie proste są do siebie prostopadłe,gdy ich współczynniki kierunkowe spełniają
wzór:a
1*a
2=−1,inaczej mówiąc a
2 jest odwrotne i przeciwne do a
1,zatem skoro a
1=−3,więc
| | 1 | |
szukana prosta ma wzór y=ax+b−−−−>y= |
| x+b |
| | 3 | |
P=(−3,4)−−−>x=−3,y=4
4=−1+b
5=b
y=ax+b
6 sty 20:59
ZXCV: Dziękuje za pomoc dostał bym może Twoje gg ?
6 sty 21:04
ja: nie mam gg
6 sty 21:05
ja: jak czegoś nie rozumiesz to pisz...
6 sty 21:07
ZXCV: Ok
6 sty 21:11
ZXCV: Napisz równanie prostej równoległej do podanej przechodzącej przez punkt 2x−3y−2=0 A=(−1;4)
dało by radę to tak krok po kroku rozwiązać
6 sty 21:16
ja: spróbuj sam,podobnie jak to wyżej ,tyle ,że a1=a2,bo warunek równoległości prostych
6 sty 21:18
ja: krok.1.przedstaw w postaci kierunkowej 2x−3y−2=0
6 sty 21:22
ZXCV: 3y=2x−2 Tak
6 sty 21:29
ja: oki,jeszcze dzielisz obie strony przez liczbę stojącą przy y
6 sty 21:30
ZXCV: czyli przez 3 a jak obliczyć b ?
6 sty 21:33
ja: z/w
6 sty 21:37
ja: no,a ile wynosi a?
6 sty 21:58
ZXCV: y=dwie trzecie−dwie trzecie
6 sty 22:04
ja: no,a ile a=?
6 sty 22:06
6 sty 22:07
ZXCV: 2
3
6 sty 22:08
ZXCV: dwie trzecie
6 sty 22:09
ja: | | 2 | | 2 | |
no,zatem a1= |
| I a2= |
| |
| | 3 | | 3 | |
teraz podstaw x i y z podanego punktu A
6 sty 22:12
ZXCV: 4=dwie trzecie *(−1)+b
4=dwie trzecie +b
dalej właśnie tego nie rozumie
6 sty 22:17
ja: | | 2 | | 2 | |
4=− |
| +b,,,,...(teraz − |
| przenosimy na lewą stronę,a jak przenosimy na drugą |
| | 3 | | 3 | |
stronę−zmieniamy znak
zatem a=? b=? y=?
6 sty 22:24
ja: ........lewa strona =......prawa strona
6 sty 22:26
ZXCV: y=dwie trzecie x+4dwie trzecie
6 sty 22:28
ja: | | 2 | | 2 | |
jasne:y= |
| x+4 |
| ....i co?takie trudne było?  |
| | 3 | | 3 | |
6 sty 22:30