Rozwiazywanie graficzne nierownosci..
Ringen: Rozwiaz graficznie nierownosc:
log
2 |x + 4| ≥ −1,5x −2
Jak sie za to zabrac? Z gory dziekuje
6 sty 20:37
ja: narysuj sobie f(x)= log2 |x+4| i na tym samym układzie współrzędnych g(x)= −1,5x−2 i zobacz
dla jakich x f(x)>g(x) czyli kiedy warości funkcji f(x) będą więkrze od wartości funkcji g(X)
6 sty 20:41
Ringen: moge zaczac od narysowania wykresu f(x) = log2 x,
pozniej odbic prawa strone na lewa (wartosc na x), a na koniec przeksztalcic o wektor?
A pozniej narysowac wykres g(x)?
Nie jestem pewny tej wartosci na x
6 sty 21:07
Ringen: prosze o odp
6 sty 21:25
ja: nie zaczynasz od srodka czyli log2 x→ log2 (x+4)→ log2 |x+4|
6 sty 21:46