prosze jak to zrobic?
zenek: Równanie"
√3cosx+sinx=sinxtgx+√3sinx , xe <−π/2, 3π/2>
6 sty 20:23
nn: przenieś na jedną strone a potem wyłącz przed nawias
6 sty 20:28
zenek: nom ale jak dojde do podstawiania to wychodzi t2+(√3−1)t−√3 i co dalej?
6 sty 20:29
zenek: bo delta wychodzi dziwna i t1 i t2,a w odpowiedziach ma wyjsc t=1 i t=−√3
6 sty 20:31
nn: mi wyszłao t=1
6 sty 20:31
zenek: mozesz napisac rowiązanie,prosze!
6 sty 20:32
nn: bo to jest tak liczysz delte itd
6 sty 20:32
zenek: delta wyjdzie 4+2√3?
6 sty 20:33
nn: +(√3−1)2 ⇒ √4+ 2 √3= √1+2√3+3 (1+√3)2
6 sty 20:34
nn: I(1+√3)2I=1+√3
6 sty 20:34
nn: przepraszam błąd tam powinno być +1
6 sty 20:35
nn: rozumiesz
6 sty 20:36
zenek: ale co zrobiłes/as?bo nie rozumiem,liczysz delte tak i jaka ona wychodzi?
6 sty 20:36
nn: 1+√3
6 sty 20:37
zenek: jak mozesz napisz mi po kolei co robisz po wyliczeniu delty 4+2P{3}
6 sty 20:39
nn: √4+2√3 = √1 +2√3 +3=√(1 +√3)2 = I(1 +√3)I = (1 +√3)
6 sty 20:39
zenek: TY TO ROZBIŁAŚ NA 1+2P{3}+3 ,SKAD ?
I CO DALEJ?
6 sty 20:43
nn: | | 1−√3+1+√3 | |
wzory skróconego mnożenia i teraz t1= |
| =1 |
| | 2 | |
6 sty 20:45
zenek: I CO DALEJ,NAPISZESZ?
6 sty 20:54
nn: t2 podobnie mówisz że się zgadza z odp
6 sty 20:55
zenek: t2 ma być √3, t2=1+√3+1+√3/2?
6 sty 20:57
nn: t2=1−
√3−1−p[3}/2=−
√3 
?
6 sty 20:58
zenek: bo ma wyjsc w odpowiedziach ujemny wynik
6 sty 20:59
nn: no i jest
6 sty 20:59
zenek: i co potem?
6 sty 21:00
nn: podstawiasz za t i liczysz
6 sty 21:00
nn: a co ty masz wg za t

?
6 sty 21:01
zenek: t=tgx
6 sty 21:02
nn: no i masz tgx=1 ⇔ x=π/4 +2kπ tgx=√3 ⇔x=π/3+2kπ
6 sty 21:04
zenek: i co potem,narysowac wykres czy co? bo odp maja byc −π/3, π/4, 2π/3, 5π/4
6 sty 21:09
6 sty 21:13
zenek: w odp jest tak jak napisąłem
6 sty 21:14
nn: a przepraszam mój błąg tam jest tgx=−√3 to tak się zgadza zapomniałam o minusie i jest
jeszcze tam że powinno być kπ a nie 2kπ przepraszam
6 sty 21:15
zenek: narysowałam i sie zgadza,dziękuje serdecznie za pomoc
6 sty 21:18