Liczby zespolone
Marta: Oblicz moduł liczby zespolonej: (1+2i)8 .
6 sty 20:22
Marta: czy bez wzorów Moivre'a da się to zrobic? Chciałam najpierw uprościć tą liczbę zespoloną ale
nie bardzo wiem jak. Moduł to już dam radę. Ktokolwiek pomoże?
6 sty 20:27
Marta: dobra, znalazłam |(1+2i)8|=|1+2i|8
6 sty 20:39
asdf: dobre rozwiązanie nie jest złe

(1+2i)
8 = (((1+2i)
2)
2)
2)
(1+2i)
2 = 1+ 4i + 4i
2 = 4i − 3
(4i−3)
2 = (16i
2 − 24i + 9) = −24i − 7
(−24i−7)
2 = 576i
2 + 336i + 49 = −576+49 336i = −527+336i
6 sty 20:44
Marta: 
też tak można, dziękuję.
6 sty 20:48