| en | ||
an= | ||
| n |
| n! | ||
an= | ||
| 5n |
| 22n(n!)2 | ||
an= | ||
| (2n)! |
| an+1 | ||
policz | ||
| an |
| en+1 | n | n*e | ||||
a) | * | = | ||||
| n+1 | en | n+1 |
| 1 | 1 | ||
> | |||
| n+1 | 2n |
| ne | ne | e | |||
> | = | >1 | |||
| n+1 | 2n | 2 |
| 2*22n * (n!)2 | ||
an = | ||
| (2n)! |
| 2*22n+2 * ((n+1)!)2 | 8*22n * ((n+1)!)2 | |||
an+1 = | = | |||
| (2n+2)! | (2n+2)! |
| an+1 | 1 | ||
= an+1 * | = | ||
| an | an |
| 8*22n * ((n+1)!)2 | (2n)! | |||
* | = | |||
| (2n+2)! | 2*22n * (n!)2 |
| 8*22n * (n+1)n!(n+1)n! | (2n)! | |||
* | = | |||
| (2n+2)(2n+1)(2n)! | 2*22n * n! * n! |
| 4* (n+1)(n+1) | (4(n2 + 2n+1) | ||
= | = | ||
| (2n+2)(2n+1) | 4n2+ 2n+4n+2 |
| 4n2 + 8n + 4 | |
> 0, możesz też to udowodnić (ale nie widze sensu) | |
| 4n2 + 6n + 2 |