tryg
ja: sin2785*+sin2155*−tg198**tg108* ?
6 sty 20:01
krystek: zrób jak poprzednie
sin2x=sinx*sinx
6 sty 20:04
Janek191:
sin 785o = sin ( 2*360 + 65)o = sin 65o
sin 155o = sin ( 90 + 65)o = cos 65o
tg 198o = tg ( 180 +18)o = tg 18o
tg 108o = tg ( 90 + 18)o= − ctg 18o
zatem
sin2 785o + sin2 155o − tg 198o * tg 108o =
= sin2 65o + cos2 65o − tg 18o * ( − ctg 18o) =
= 1 + 1 = 2
6 sty 20:11
ja: dziękuje
6 sty 20:19
Załamana: zadanie online z terminem do dzisiaj
a ja nie bardzo wiem jak sie za to zabrac błagam o pomoc

sin
2 65 + sin
2 155
22 maj 16:24
graba_0x0: sin 155o = sin ( 90 + 65)o = cos 65o
jedynka trygonometryczna: sin2α+cos2α=1
sin265o + cos265o=1
22 maj 16:32
graba_0x0: załamana, wiesz skąd co się wzięło?
22 maj 16:33