Napisz równanie prostej prostopadłej
dhjm: Napisz równanie prostej prostopadłej do podanej przechodzącej przez punkt 3x+y−5=0 P=(−3;4)
prosił bym o rozwiązanie zadania
6 sty 19:59
6 sty 20:05
dhjm: ale tak krok po kroku bym prosił
6 sty 20:06
alexandra:
3x + y − 5 = 0
y = ax + b
y = −3x + 5
warunek prostych prostopadłych:
a
1 * a
2 = −1
−3 * a
2 = −1 /−3
pod x i y podstawiam współrzędne punktu P i obliczam b:
4 = −1 + b
4 + 1 = b
5 = b
równanie prostej prostopadłej przechodzącej przez punkt P:
6 sty 23:32
pigor: ..., lub ponieważ daną masz prostą w postaci ogólnej, więc poszukajmy
prostej prostopadłej do niej też w tej postaci :
x−3y+C=0 i −3−12+C=0 ⇔ C=15 i
x−3y+15=0 − szukane
równanie . ...
6 sty 23:42