parametry
patryk: Dla jakich wartosci parametru m funkcja f(x)=(3+m)x2−mx+m ma najmniejsza wartosc rowna −3?
Moje zalozenia wygladaja nastepujaco:
m>0
q=−3
wyszlo mi ze m=−6 i m=−2
w odpowiedziach jest ze m=−2
Dlaczego wyniki wyszly mi przeciwnie do zalozenia? soro m ma najmniejsza wartosc rowna −3 to
ramiona musza isc do gory czyli m>0, chociaz teraz nie wiem czy nie powinienem napisac ze
3+m>0 wyjasnijcie mi to prosze i napiszcie dlaczego m nie moze byc rowne −6?
6 sty 19:56
krystek: ponieważ m>0 ⇒3+m>0⇒m>−3
6 sty 20:00
patryk: aha rozumiem dzieki
6 sty 20:10
krystek: ok
6 sty 20:11
Janek191:
f(x) = ( 3 + m) x2 − m x + m
Założenia:
3 + m > 0 − aby funkcja kwadratowa miała ramiona skierowane do góry
czyli m > − 3
q = − 3
zatem
Δ = (−m)2 − 4*(3 + m)*m = m2 − 12m − 4 m2 = − 3 m2 −12 m
oraz
q = − Δ / [ 4*(3 +m)] = ( 3 m2 + 12 m)/( 12 + 4m) = − 3
3m2 + 12 m = − 3*( 4m + 12)
3 m2 +12 m + 12 m + 36 = 0
3 m2 + 24 m + 36 = 0 / : 3
m2 + 8 m + 12 = 0
Δ1 = 82 − 4*1*12 = 64 − 48 = 16
p(Δ1) = 4
m = { − 8 − 4)/2 = − 6 ⋁ m = ( − 8 + 4)/2 = − 2
m = − 6 < − 3 − odpada
Odp. m = − 2
==================
6 sty 20:31