trójkąt
Ajtek:
W Δ równoramiennym rozwartokątnym o bokach dł. 30, 30, 50 poprowadziono wysokośc z wierzchołka
kąta ostrego. Oblicz ta wysokość.
Z pitagorasa wysokość opuszczona z kąta rozwartego na bok 50: h=15
√3
Pole: 375
√3
| | 25√11 | |
Wysokość opuszczona z kąta ostrego 25√3. W odpowiedzi jest: |
| |
| | 3 | |
Czy mamy gdzieś błąd w liczeniu, czy odpowiedź jest do bani?
Bez rysunku niestety, nie chciał sią załadować.
6 sty 19:45
krystek: a ja mam pierwasza wys h=5√11
6 sty 19:50
Saizou : np.
P
t=
√55(55−30)(55−30)(55−50)=
√55*25*25*5=125
√11
125
√11=15h
6 sty 19:51
Ajtek: To szukam błędu w obliczeniach.
Witaj
krystek 
, dziękuję
6 sty 19:52
krystek: Ajtek gdzieś się "zakręcił".
6 sty 19:53
Ajtek:
Faktycznie, wg mojej kursantki 25
2=225, a ja w to uwierzyłem
6 sty 20:05
krystek: Rutyna jest zgubna.
6 sty 20:06
Ajtek:
Cześć
Saizou, zadanko z 3 klasy gimnazjum, tego wzorku jeszcze nie znają, nie mniej dzięki

.
6 sty 20:06
Saizou :

Witaj
Ajtek taka pierwsza myśl, ale też można
h
1=
√302−252=
√900−625=
√275=5
√11
125
√11=h
2*15
6 sty 20:19
Ajtek:
Że tak można to wiem, tylko moja mocna kursantka zrobiłą błąd w liczeniu, a ja Jej akurat
wierzę. No i zakręcenię się wkradło jak napisała
krystek 
.
6 sty 20:51