Wektory
Franki: Podane sa 4 punkty A=(3;−2) B=(1;4)C=(2;−5)D=(6;2) i muszę oblicz współrzędne takiego punktu S
,że spełniony jest warunek SA→+SB→+SC→+SD→=0→
Proszę o pomod !
6 sty 19:44
Franki: ?
6 sty 20:17
Janek191:
Niech S = (a; b)
Mamy
→
SA = [ 3 − a; − 2 − b]
→
SB = [1 − a; 4 − b ]
→
SC = [ 2 − a; − 5 − b ]
→
SD = [ 6 − a; 2 − b ]
→
0 = [ 0; 0 ]
zatem
→ → → →
SA + SB + SC + SD = [ 3 − a; − 2 − b ] + [ 1 − a; 4 − b] + [2 −a; − 5 − b] + [ 6 − a; 2 − b ]
= [ 0; 0 ]
[ 12 − 4a; −1 − 4 b] = [ 0; 0]
12 − 4a = 0 ⋀ − 1 − 4b = 0
4a = 12 ⋀ 4b = − 1
a = 3 ⋀ b = − 1/4
więc
S = ( 3; − 1/4)
============
6 sty 21:06