udowodnij tożsamości,2
Kinga:
| ctgx−tgx | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| sinx+cosx | | sinx | | cosx | |
6 sty 19:38
Mati_gg9225535: 1. pomnoz na krzy z
2. zamien ctgx i tgx odpowiednio na cosx/sinx i sinx/cosx i wtedy popatrz
6 sty 19:45
Kinga: Zrobiłam w ten sposób i nici..
A po za tym, przecież mam porównać lewą stronę do prawej lub odwrotnie, więc nie mogę pomnożyć
na krzyż.
6 sty 20:04
nn: mam do tego nr 2
6 sty 20:15
nn: najpierw jak ci mówiono podstaw "zamien ctgx i tgx odpowiednio na cosx/sinx i sinx/cosx i wtedy
popatrz" potem zapisz jako jeden ułamek zastosuj wzory skróconego mnożenia skróć i gotowe
6 sty 20:17
pigor: ... np. tak :
| | sinx | | sinx(1−cosx) | |
1) L= |
| = |
| = |
| | 1+cosx | | (1+cosx)(1−cosx) | |
| | sinx(1−cosx) | | sinx(1−cosx) | | 1−cosx | |
= |
| = |
| = |
| = P |
| | 1−cos2x | | sin2x | | sinx | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | ctgx−tgx | | (ctgx−tgx)sinx cosx | |
2) L= |
| = |
| = |
| | sinx+cosx | | (sinx+cosx)sinx cosx | |
| | (cos2x−sin2x | | (cosx+sinx)(cosx−sinx) | |
= |
| = |
| = |
| | (sinx+cosx)sinx cosx | | (sinx+cosx)sinx cosx | |
| | cosx−sinx | | cosx | | sinx | | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| − |
| = |
| − |
| =P |
| | sinx cosx | | sinx cosx | | sinx cosx | | sinx | | cosx | |
6 sty 20:41
Kinga: Dziękuję
6 sty 20:47