matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka nieoznaczona, problem z banalnym przykładem.
Gosia:
Wiem, że może to wydać się dla Was banalnie proste. Ale chyba dostałam tymczasowego zaćmienia umysłu. Oto zadanie:
x
3
− 27
Obliczyć całkę nieoznaczoną ∫
dx
x − 3
6 sty 19:30
Eta:
a
3
−b
3
=(a−b)(a
2
+ab+b
2
) x
3
−27 = (x−3)(x
2
+3x+9)
6 sty 19:33
Gosia:
Czyli obliczenia powinny tak wyglądać?
x
3
−27
(x−3)(x
2
+3x+9)
x
3
∫
dx = ∫
dx = ∫x
2
dx + 3∫x dx + ∫9dx =
+
x−3
x−3
3
3
x
2
+ 9x
2
6 sty 19:54