tryg
ja: 2sin510*−cos300*−tg179**tg89*
6 sty 19:28
Janek191:
sin 510o = sin ( 360 + 150)o = sin 150o = sin ( 90 + 60 )o = cos 60o = 1/2
cos 300o = cos ( 270 + 30)o = sin 30o = 1/2
tg 179o = tg( 180 − 1)o = − tg 1o
tg 89o = tg ( 90 − 1 )o = ctg 1o
zatem
2 sin 510o − cos 300o − tg 179o * tg 89o =
= 2* 0,5 − 0,5 − ( − tg 1o )*ctg 1o = 1 − 0,5 + tg 1o * ctg 1o =
= 0,5 − 1 = − 0,5
================
Korzystamy z wzorów redukcyjnych i wzoru tg α * ctg α = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
6 sty 21:26
Janek191:
sin 510o = sin ( 360 + 150)o = sin 150o = sin ( 90 + 60 )o = cos 60o = 1/2
cos 300o = cos ( 270 + 30)o = sin 30o = 1/2
tg 179o = tg( 180 − 1)o = − tg 1o
tg 89o = tg ( 90 − 1 )o = ctg 1o
zatem
2 sin 510o − cos 300o − tg 179o * tg 89o =
= 2* 0,5 − 0,5 − ( − tg 1o )*ctg 1o = 1 − 0,5 + tg 1o * ctg 1o =
= 0,5 + 1 = 1,5
================
Korzystamy z wzorów redukcyjnych i wzoru tg α * ctg α = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
6 sty 21:27
ja: a nie..=0,5+1 ?
6 sty 21:29