cosinusyisin
olek: cosα(cos
2α+sin
2α) jak to dalej zapisać
6 sty 19:19
Saizou : sin2x+cos2x=1 zatem ....
6 sty 19:22
olek: no tak ale co się dzieje z cosα

cosα(sin
2x+cos
2x=1)
6 sty 19:31
krystek: zostaje w domu
6 sty 19:32
olek: odpowie ktoś jeszcze ?
6 sty 19:44
Saizou : otrzymasz cosx*1
6 sty 19:45
olek: to wiem . nie rozumiem tego
https://matematykaszkolna.pl/strona/2340.html podpunkt b)
cosα*1=cosα=
√1−sin2α=
skoro
√1−sin2α się wzięło z przekształcenia sin
2α+cos
2α=1
to jak można najpierw zamienić sin
2α+cos
2α na jeden po czym przekształcić na
√1−sin2α 
wychodzi coś z niczego.
6 sty 19:54
Saizou : sin2x+cos2x=1
cos2x=1−sin2x
lcosxl=√1−sin2x
6 sty 19:56
Saizou : dlatego że masz podaną wartość sinusa
6 sty 19:56
krystek: Jeszcze raz zastosowano jedynkę tryg
cos2x=1−sin2x
cosx=√1−sin2x i co sie nie zgadza jeszca przed pierw + i −
6 sty 19:57
olek: aha czyli można stosować więcej razy tą jedynkę trygonometryczną ?
6 sty 20:00
krystek: I nic nie stoi na przeszkodzie. nawet 10X jak można
6 sty 20:01
olek: o to mi chodziło dzięki !
6 sty 20:01