apisz równanie prostej przechodzącej przez dwa pukty
dhjm: napisz równanie prostej przechodzącej przez dwa pukty A=(−5;2)i B=(3;−6)
Mógł by mi to ktoś rozwiązać i wytłumaczyć punkt po punkcie proszę muszę się tego nauczyć na
jutro.
6 sty 19:08
ja:
A=(−5,2) −−−>x
1=−5 , y
1=2
B=(3,−6)−−−−>x
2=3 ,y
2=−6
teraz podstawiam do wzoru:
mnożę na krzyż:
−8y+16=8x+40
−8y=8x+24 /:(−8)
y=−x−3
6 sty 19:35
dhjm: Dziękuję Ci bardzo naprawdę mi pomogłeś
6 sty 19:37
ja:
6 sty 19:39
dhjm: jeszcze mam jedną prośbę czy byś mi mógł napisać jak to się mnoży na krzyż?
6 sty 19:45
ja: −8*
(y−2)=
8*(x+5)
−8*y+(−8)*(−2)=
8*x+8*5
−8y+16=
8x+40
−8y=
8x+40−
16
−8y=
8x+24
6 sty 19:57
dhjm: Dziękuję bardzo
6 sty 20:00