apisz równanie prostej przechodzącej przez dwa pukty
dhjm: napisz równanie prostej przechodzącej przez dwa pukty A=(−5;2)i B=(3;−6)
Mógł by mi to ktoś rozwiązać i wytłumaczyć punkt po punkcie proszę muszę się tego nauczyć na
jutro.
6 sty 19:08
PW: Dubel. Tego nie rozwiązujemy − nie wstawiaj dwa razy tego samego zadania.
6 sty 19:09
Tad:
są na to trzy sposoby ... który wolisz?
−układ równań
−wzór na tgα
−wzór na prostą przez dwa punkty
−
6 sty 19:11
dhjm: −wzór na tgα
6 sty 19:14
dhjm: −wzór na tgα
6 sty 19:14
Eta:
AB : y= −x −3
6 sty 19:16
6 sty 19:17
Saizou : dal prostej o równaniu y=ax+b przechodzącej przez punkty A(x
a:y
a) i B(x
b:y
B) mamy
6 sty 19:20
6 sty 19:21
Eta:
@
Saizou
Punkty oznaczamy wielkimi literami A,B , to i y
A , y
B .........
Bo inaczej masz kolizję oznaczeń z ..... y=ax+b
6 sty 19:23
6 sty 19:23
dhjm: A by mógł ktoś rozwiązać to zadanie
6 sty 19:27
Saizou : Eto dzięki za zwrócenie uwagi, ku pamięci
6 sty 19:29
Mateusz:
a juz policzysz czyli bedziesz miał/a wspołczynnik kierunkowy jak wiadomo y=ax+b pozostaje ci
wyznaczyc b w jaki sposob to uczynisz pomysl?
6 sty 19:30