trygonometria
Wiola: wie może ktoś jak to zrobić, z góry dziękuje za pomoc

zbuduj kąt alfa, 0stopni< alfa< 90 stopni, wiedząc, że; a) sin alfa=2/3 b)cos alfa=4/5 c)tg
alfa=3 d) ctg alfa =2
Edyta PK:

sinα=
ac
cosα=
bc
tgα=
ab
ctgα=
ba
a) sinα=
23 ⇔ a=2 c=3
b) cosα=
bc⇔ b=4 c=5
c) tgα=
ab ⇔ a=3 b=1
d) ctgα=
ba ⇔ b=2 a=1
dla a) narysuj dwie proste prostopadłe, odłóż dany odcinek a i c − połącz otrzymane punkty −
otrzymasz trójkąt o danym α
dla b) narysuj dwie proste prostopadłe, odłóż dany odcinek b i c − połącz otrzymane punkty −
otrzymasz trójkąt o danym α
dla c) i d) narysuj dwie proste prostopadłe i odłóż odpowiednie długości a i b − połącz
otrzymane punkty − otrzymasz trójkąt o danym α