przykłady
Kara: Witam mam na jutro na zaliczenie zrobic zadania, zrobiłam ale nie wiem czy dobrze czy mogłby
ktoś sprawdzić, bardzo proszę
x2+4x−5=0 wynik to x=5 lub x=−4
1/2x2−3x+4=0 wynik to x=−4 lub x=6
−1/3x2−x+6=0 wynik to x=−6 lub x=−3
−2x2−4x+6=0 to x=3 lub x=−2
Nie wiem jak obliczyc te przykłady:
postać iloczynowa:
y=3x2+4x−2
y=−5x2−4x+1
postać kanoniczna:
y=x2−8x+3
y=−x2+6x−5
6 sty 18:17
PW: W pierwszym pierwiastki złe, iloczyn pierwiastków równania
ax
2+x+c = 0
| | c | | −5 | |
musi być równy |
| , czyli u nas |
| . |
| | a | | 1 | |
Pierwiastki to −5 i +1.
Spr. (x+5)(x−1) = x
2−x+5x−5 = x
2+4x−5.
x
1=−5, x
2 = 1, x
1.x
2 = (−5)
.1 = −5
Co do następnych się nie wypowiadam (nie sprawdzałem).
Pierwiastki można zgadnąć tak jak to zrobiłem korzystając z wzoru Viete'a (wymaga sprawdzenia),
albo obliczyć Δ.
6 sty 18:58