sin i cos
słaby matematyk: wie ktoś może ile to jest; 1+cosx oraz 1−cosx

? czy to sie równa sinx

?
6 sty 18:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
to 1+cosx i 1−cosx w żaden sposob nie równa się sinx
6 sty 18:17
Eta:
| | x | | x | |
1+cosx= 2cos2 |
| i 1−cosx= 2sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
6 sty 18:19
słaby matematyk: | | 1+cosx | | sinx | |
ale ja mam takie zadanie |
| = |
| |
| | sinx | | 1−cosx | |
6 sty 18:19
Mati_gg9225535: podoba mi sie
6 sty 18:20
Mati_gg9225535: pomnoz na krzyż
6 sty 18:20
słaby matematyk: do tego doszedłem i nie wiem co dalej. I czy to sie w ogóle równa ?
6 sty 18:20
słaby matematyk: a 1−cosx=sindo2
6 sty 18:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie 1−cosx tylko 1−cos
2x
i tu korzystaj z jedynki trygonometrycznej
6 sty 18:23
słaby matematyk: sorki mój błąd czyli 1−cosxdo2=sinxdo2 ?
6 sty 18:23
Mati_gg9225535: 1 trygonometryczna:
sin2x + cos2x = 1
6 sty 18:25
słaby matematyk: czyli tak dzięki
6 sty 18:26