funkcje
lola: Wyznacz współrzędne punktu przecięcia wysokości trójkąta ABC, jeśli A= (−2,0), B=(5,0), C=(
3,5)
6 sty 18:15
Mati_gg9225535:
no wiec wyznacz proste w ktorych zawieraja sie te wysokosci i uklad 2 rownan
wystarczą dwie wysokosci wiec
prostą zawierajaca wysokosc opuszczona z wierzcholka C na podstawe AB liczysz tak:
wyliczasz prostą AB, prosta zawierajaca wysokosc to prosta prostopadla do prostej AB
przechodzaca przez punkt C
tak samo z wysokoscia spuszczona z wierzcholka np A na podstawe BC
prosta BC i prostopadla do niej prosta przechodzaca przez punkt A
potem w ukladzie rownan obie proste i wyliczasz x i y

wspolrzadne punktu przeciecia wysokosi
6 sty 18:19