prostopadloscian
Ola: podstawa prostopadloscianu jest prostokat o wymiarach a=5cm,b=6cm, h=8cm. Oblicz pole
powierzchni calkowitej i objetosc tego prostopadloscianu
6 sty 18:11
Mati_gg9225535:

Pc = 2 * (5*6) + 2 * (5*8) + 2 * (6*8)
6 sty 18:15
Mati_gg9225535: V = Pp * h = 5*6*8
6 sty 18:15
Edyta PK: rozumiem, że h=8 to wysokość prostopadłościanu
V=a*b*h
V=5*6*8=240cm3
prostopadłościan składa się z 6 prostokątów (siatka)
pole całkowite to dwie podstawy o wymiarach a i b oraz dwie ściany boczne o wymiarach a i h
oraz dwie dwie ściany o wymiarach b i h
Pc=2*Pp+Pb
Pp=a*b
Pb=2*a*h+2*b*h
Pc=2*5*6+2*5*8+2*6*8=60+80+96=236cm2
6 sty 18:22