Dana jest funkcja: f(x)=|(x−p)2+2p|
jadzia: Dana jest funkcja: f(x)=|(x−p)2+2p|
Dla jakich wartości parametru p równanie f(x)=6 ma dokładnie trzy pierwiastki?
proszę o pomoc
6 sty 18:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
zapisz to porządnie bo narazie to wygląda tak:
f(x)=|(x−p)2+2p| = |2x − 2p + 2p| = |2x|
6 sty 18:08
jadzia: aa przepraszam, zapomniałem się

f(x)=|(x−p)
2+2p|
6 sty 18:11
jadzia: mogę liczyć na Waszą pomoc?
6 sty 18:34
Tad:
(x−p)2+2p=−6 lub (x−p)2+2p=6
x2−2xp+p2+2p+6=0
Δ=4p2−4p2−8p−24 Δ1=−8p+24
−8p−24=0
−8p=24
p=−3
6 sty 18:44
jadzia: Dziękuję
Dlaczego jak obliczyles Δ to później porównujesz do zera?
6 sty 19:01
Tad:
Δ=0 da jeden pierwiastek a Δ1>Δ ... da dwa pierwiastki
6 sty 19:06
pigor: Dana jest funkcja: f(x)=|
(x−p)2+2p| . Dla jakich wartości parametru p równanie
f(x)=6
ma dokładnie trzy pierwiastki ?
... lub tak :
z danej postaci kanonicznej trójmianu kwadratowego
y=(x−p)2+2p i równania
f(x)=6
wynika, że warunki zadania (wierzchołek paraboli y=(x−p)
2+2p poniżej osi Ox) spełnia
koniunkcja :
2p<0 i f(p)= 6 ⇔ p<0 i |(p−p)
2+2p|=6 ⇔ p<0 i |2p|=6 ⇔ −2p=6 ⇔
p=−3.
6 sty 19:41
jadzia: dziękuję bardzo za pomoc
6 sty 20:18