rozłóż na czynniki
kala: Mam problem z rozłożeniem na czynniki tego wyrażenia
x2+x+y−y2
6 sty 17:48
Mati_gg9225535:
a moze teraz ? x2 − y2 + x + y =
6 sty 17:48
bezendu: x(x+1)+y(1−y)
6 sty 17:49
Mati_gg9225535: haha bezendu co

na czynniki
6 sty 17:49
Mati_gg9225535: (x−y)(x+y) + (x+y) = (x+y)(x−y+1)
6 sty 17:49
bezendu: sorry źle to jest moje
6 sty 17:51
kala: ok, dzięki

nie miałam pojęcia że tam trzeba dodać 1.
6 sty 17:56
Mati_gg9225535: juz masz

ale wiadomo dla czego ?
6 sty 17:57
kala: szczerze mówiąc nie, a widzę ze w następnych przykładach też trzeba zrobić właśnie taki
"manewr"

jeśli mógłbyś wytłumaczyć byłabym bardzo wdzięczna
6 sty 18:00
Mati_gg9225535: hmm wychodzi mi wiecej niz 2 poprawne odpowiedzi wiec chyba cos nie tak
6 sty 18:00
Mati_gg9225535: oj sory ta wiadomosc nie tu
6 sty 18:01
Mati_gg9225535: to podaj tutaj przyklad jakis
6 sty 18:01
kala: x3+x+y+y3
6 sty 18:02
Mati_gg9225535: x
3 + y
3 + x + y = dwa pierwsze rozloz wg wzoru skroconego mnozenia i trzeci z czwartym polacz
w nawias

próbuj
6 sty 18:05
Mati_gg9225535: i jak ?
6 sty 18:16
kala: wyszło mi dobrze, chyba mniej więcej zrozumiałam o co chodzi

Gorzej z jednym z następnych przykładów, kompletnie nie wiem jak uzyskać wynik jaki widzę w
odpowiedziach

A przykład wygląda tak:
x
3+x
2y−xy
2−y
3
6 sty 18:24
kala: próbuję tak:
(x−y)(x2−xy+y2)+x2y−xy2 no i nie wiem co dalej...
6 sty 18:25
Mati_gg9225535: x2 ( x + y) − y2 (x + y)
6 sty 18:28
Mati_gg9225535: to juz nie tamtą metodą
6 sty 18:28
kala: No tak, teraz wydaje mi się to banalne... dzięki
6 sty 18:36
Mati_gg9225535: prosze
6 sty 18:46