Granica ciagu
kages: Kompletnie nie wiem jak za to sie zabrac, prosilbym o pomoc.
| | lim | | n−1 | |
2) |
| ( |
| )2n+1= |
| | n→∞ | | n+3 | |
6 sty 17:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
granice Eulera ... na cwiczeniach bylo się
6 sty 17:37
kages: Niestety nie bylem
6 sty 17:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to masz problem
6 sty 17:39
kages: serio?, bo nie wiedzialem...
6 sty 17:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | |
lim (1+ |
| )f(n) * coś = lim e1 * coś |
| | f(n) | |
skorzystaj z tego
najpierw doprowadź do postaci po lewej stronie równości ... później zastosuj wzór na granicę
eulera ... a później dokończ liczenie granicyc
6 sty 17:42
kages: nie rozumiem tego

, moglbys mi 1 przyklad rospisac?
6 sty 17:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
| n3−5 | | 5 | | −5 | | 1 | |
| = 1 − |
| = 1 + |
| = 1 + |
| |
| n3 | | n3 | | n3 | | | |
| | 1 | | 1 | |
(1 + |
| )n3 = (1 + |
| )n3/(−5) *(−5) = e1 * (−5) = e−5 |
| | | | | |
6 sty 17:48
asdf:
granicą ciągu, gdzie symbol nieoznaczony =[1
∞] jest tzw. granica eulera:
wzór na tą granicę jest taki:
| | coś | |
limn→∞ = (1+ |
| ) mianownik |
| | mianownik | |
coś − jakieś liczby, np. 2,3 9 miliard itd...tutaj nie może być nie wiadomych..
mianownik − tutaj są właśnie te nie wiadome + liczby, np. n
3, albo n
2−1 itd..
wtedy granicą ciągu jest e
coś
6 sty 17:52