Pan wojtek idac rownym krokiem z predkoscia
aaaaaaa: Pan wojtek idac rownym krokiem z predkoscia 5km/h pokonywał codziennie droge z domu na
przystanek SKM w ciagu 6 min. O ile musialby zwiekszyc predkosc aby ta odleglosc przebyc w
czasie o 1 krotszym niz zwykle
Prosze o rozpisanie
6 sty 17:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
d = v*t <−−− wyznacz odległość z domu do kolejki
d = vn*tn <−−− podstaw d i tn aby wyliczyć vn
zapewne "w czasie o 1 krotszym niz zwykle" masz na mysli o 1 minutę szybciej
6 sty 17:50
aaaaaaa: tak
6 sty 17:54
aaaaaaa: Ja zrobilam tak:
5000 m /60min=x/6 min
x=500 m jest to droga
pozniej zrobulam tak
0,5km=(X)x5 min
po przekształceniu wyszlo mi x=6km/h
6km/h−5km/h=1km/h
Czyli musi przyspieszyc o 1 km/h
czy to jest dobrze?
6 sty 17:58
aaaaaaa: prosze moze mi ktos to sprawdzic?
6 sty 18:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... jest dobrze
6 sty 18:18
aaaaaaa: dzieki
6 sty 18:20